AKTUELLT

TERVETULOA MALMGÅRDIIN 15.9 JA 22.9

Malmgårdissa järjestetään yleisiä linnakierroksia keräilyryhmille OSTA TILALTA! – päivänä la 15.9. MALMGÅRDIN PÄIVÄN yhteydessä la 22.9.

OSTA TILATA!-PÄIVÄ LA 15.9

12-13 Opastettu linnakierros (suomeksi)
13.30-14.30 Opastettu linnakierros (suomeksi)

Lisätietoja: https://ostatilalta.fi

MALMGÅRDIN PÄIVÄ 22.9.

13.00-14.00 Opastettu linnakierros (suomeksi)
14.00-15.00 Opastettu linnakierros (suomeksi)
15.00-15.30 Olutmaistatus pubissa (suomeksi)

Olutmaistatus pubissa. Kolme olutta, yhteensä 50cl. (K18)

Kartanopuoti, kavhila (pubissa) ja panimon pubi ovat avoinna klo 11-16. Kahvilassa (pubissa) tarjotaan kahvia/teetä ja ruokaa.

Huom! Liput linnakierrokselle ja olutmaistatukseen on varattava ennakkoon. Rajoitettu määrä paikkoja. Lisätiedot, hintatiedustelut ja varaukset: 040-1685271, malmgard@malmgard.fi

Hinnat:
Opastettu linnakierros: Aikuiset 14 EUR, 7-13v. 6 EUR ja 0-6v. 0 EUR
Olutmaistatus pubissa: Hinta 14€ / henkilö, K18

Kartanopuoti, Kahvila In Shop ja panimon pubi ovat avoinna klo 10-16.

ARKISTO

Malmgård kommer att delta i den internationella Grüne Woche-mässan som hålls i Berlin 20-29 januari 2017.Malmgård är med på den finländska avdelningen (hall 8.2, monter 106) tillsammans med 20 andra finländska utställare inom rese- och matbranschen.

Malmgård kommer bla att presentera sin verksamhet inom matturismen, sina ekologiska spannmålsprodukter, emmerpasta, rybsolja, vinäger mm. Gårdens ”flaggskepps-öl”, Malmgård Dinkel (Alk. 5,3%) finns under mässan i butiken FinnBar på den finländska palviljongen.

För Finlands paviljong svarar jord- och skogsbruksministeriet i samarbete Visit Finland, MTK, Food from Finland, Evira, TeamBlue, Fennopromo Oy och Messeforum Oy.

* * * * * * * * * *

Malmgårds Julmarknad 2016

Malmgårds julmarknad hålls i år veckoslutet 10-11 december. I år finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet, under tak i det stora gamla stallet, inne i bryggeriets pub och invid caféet. Vi hoppas att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken och kaféet håller även öppet. Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppethållningstider:
Lördag 10.12 kl.10-16
Söndag 11.12 kl.10-16

Försäljningsplatserna för hela veckoslutet kostar:

Utomhus: 45 euro
I gamla stallet: 55 euro
Inomhus i bryggeriet: 65 euro

Ström: 12 euro

I priserna ingår 24% mvs.

Vänligen observera att utrymmena i bryggeriets pub är främst reserverade för matproducenter.

Meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz@malmgard.fi eller 040-514 7475 senast 16.10.2015. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

* * * * * * * *

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.* * * * * * * *

MALMGÅRDS BRYGGERI MED PÅ ALKOS KAMPANJ FÖR HANTVERKSÖL

Nu finns Malmgårds fylliga, gyllengula klosteröl Malmgård Emmer Tripel (Alk. 8,3% vol.) på Alko. Det har bryggs på gårdens egna råvaror och vid bryggningen används den urvetesorten emmer, som gör ölet mjukt och aromrikt.

 

* * * * * * * *

 

Pressmeddelande 17.4.2013

Malmgårds Bryggeri är med i bryggeriernas öppna portars dag 24.4

Malmgårds Bryggeri från Lovisa öppnar sina dörrar nästa veckas onsdag i samband med de inhemska bryggeriernas öppna portars dag. Sammanlagt deltar 19 bryggerier runt om i Finland i kampanjen som leds av Bryggeriförbundet. Med kampanjen vill man visa stöd för framställningen och konsumtionen av inhemsk öl i allmänhet.

På Malmgård förevisar bryggmästare Tuomas Markkula bryggeriet och berättar om hur öl framställs. Tillställningen är kostnadsfri men det finns endast ett begränsat antal platser i visningarna. Anmälningar tas emot på kampanjens hemsida  www.maljasuomelle.fi fram till den 22.4.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

———————-

Anita Ziemes recept (Malmgårds Julmarkand 2012)

 

Palsternackskaka med aprikoscreme

175 gram smör

250 gram socker

1 dl sirap

3 ägg lätt vispade

250 gram Malmgård fullkorn spelt

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

250 gram riven palsternacka

1 dl grovt hackade mandlar

 

Gör så här:

Smält smör

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en slät smet

Lägg bakplåtspapper i en långpanna

Häll i smeten i formen

Grädda i 180 grader i ca 25 -35 min

Ställ och låt svalna

 

Topping:

Koka upp 1 påse aprikoser ca 250 gram med 2 dl vatten

Mixa aprikoser med 5 dl creme fraiche eller yoghurt

Skär kakan i bitar

Spritsa eller bred över fyllningen över den kalla kakan

 

Emmerfastlagsbullar med emmerfyllning

 

Fyllningen

3,5 dl emmer manna

4 dl florsocker

1 dl smält smör

1,5 dl mjölk

 

Gör så här:

Blanda allt till en smidig deg och låt stå och svälla.

Önskar du mer mandelsmak kan man tillsätta 2 tsk Amaretto.

 

Bullen

100 gram smält smör

3 dl mjölk

75 gram jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 liter emmer fullkornsmjöl

½ tsk hjorthornsalt

 

Gör så här:

Blanda smör och mjölk till 37 grader.

Rör ut jästen i socker, salt och ägg.

Blanda mjöl, hjorthornsalt och blanda i jästblandningen och mjölkblandningen.

Blanda till en jämn och fin deg.

Jäs 10 min.

Rulla ca 15 bullar

Jäs till dubbel storlek ca 30-50 min.

Pensla med ägg.

Grädda 200 grader ca 5 min.

Låt svalna.

Skär av ”locket” och ta en tesked och gröp ur bullen.

Fyll med emmer fyllning.

Klicka på vispad grädde och lägg på ”locket”.

Pudra med florsocker över bullarna.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Pressmeddelande 29.11.2012

Över 35 försäljare med på Malmgårds Julmarknad 8-9.12

Malmgårds Julmarknad ordnas i år för fjärde gången under veckoslutet 8-9 december. På plats finns över 35 försäljare med delikatesser och hantverk från regionen. Gårdsbutiken, smedjan och caféet är också öppna. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat.

I år kommer det att finnas försäljningsstånd i gårdsc

entrum invid bryggeriet, under tak i gamla stallbyggnaden (invid bryggeriet) och inne i bryggeriets pub.Under julmarknaden kommer Slow Food Östnyland att ordna en smak-workshop i gårdsbutiken. Den svenska kocken Anita Zieme kommer att på plats presentera kakor på rotfrukter. Man vill på så sätt uppmärksamma den internationella Terra Madre dagen genom att lyfta fram östnyländsk, lokalproducerad mat.

Tlläggsuppgifter: Henrik Creutz 040-5147475

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Malmgårds Julmarknad 2012

Malmgårds Julmarknad hålls i år veckoslutet 8-9 december. I år kommer det att finnas försäljningsstånd på gårdsplanet invid bryggeriet (förhoppningsvis även under tak i stor lada), inne bryggeriets pub och invid caféet. Temat för julmarknaden är närmat och närproducerat. Därför hoppas vi att både matproducenter och hantverkare anmäler sig.

Gårdsbutiken, smeden och caféet håller öppet.

Julmarknaden kommer att marknadsföras bl.a. med annonser i tidningar samt med flygblad. Malmgård arrangerar parkeringsmöjligheter.

Julmarknadens öppenhållningstider:

Lördag 8.12 kl.10-16
Söndag 9.12 kl.10-16

Reservera dagarna redan nu och meddela intresse för försäljningsplatser till henrik.creutz(a)malmgard.fi eller 040-514 7475. Vänligen meddela specialönskemål vid anmälan.

Jag återkommer ännu med priser och mera ingående information inom kort.

Hälsningar,
Henrik Creutz

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 26.10.2012

Malmgård med på Slow Food-festival i Turin

Malmgårds Gårdsbutik och Bryggeri från Lovisa deltar som bäst i den stora matmässan Salone del Gusto & Terra Madre i Turin i Italien. Tillställningen hålls i Slow Food-rörelsens regi i samband med en internationell världskonferens 25-29 oktober. Salone del Gusto hålls vartannat år i Turin.

– Malmgård bjuder på östnyländska sm
akupplevelser. Vi har med oss allt från speltflingor till vinäger, rybsolja, honung och öl. Intresset för Malmgård och Finland har varit stort, säger Kristina Creutz från Malmgård som är på plats i Turin.

Malmgård är den enda utställaren från Finland. På plats finns över 1000 utställare från 95 länder. Slow Food grundades 1986 som en reaktion mot snabbmaten.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 11.10.2012
Huvila Brown Ale – en ny smakupplevelse från Malmgårds Bryggeri till hösten

Malmgårds Bryggeri har lanserat en ny ”brittisk ale” i början av oktober. Huvila Brown Ale är ett överjäst öl, den har en moderat humlesmak och är mahognybrun till färgen. Till doften är ölet fräscht med en arom av bär och nötter. Huvila Brown Ale är maltig och har även en lång och nyanserad ef
tersmak som avnjuts bäst när ölet är cirka tio grader. Alkoholhalten är 4,6 %.

Enligt bryggmästare Tuomas Markkula på Malmgårds Bryggeri har nyhetsölet inspirerats av den brittiska brown ale-sorten. Den är vanlig i England och på andra platser runtom världen. I Finland tycks inte motsvarande inhemska öl finnas på hyllorna i våra mataffärer.

Övriga öl med produktnamnet Huvila från Malmgårds Bryggeri i Pernå (Lovisa) är bl.a. Pale Ale, E.S.B., X-Porter och Arctic Circle. De karakteriseras alla av sina kännspaka smaker.

Malmgårds Bryggeri inledde sin verksamhet år 2009 på Malmgård i Pernå (Lovisa). I bryggeriet använder man sig av råvaror från de egna fälten som ligger intill bryggeriet och vatten från egen källa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Pressmeddelande 18.6.2012
Malmgårds Bryggeri bjuder på sahti i USA

Malmgårds Bryggeri deltar i årets internationella ölfestival Worcester i Massachusetts, USA. Midsommaren till ära, har ölmästare Markku Pulliainen från Malmgårds Bryggeri bryggt en sahti på plats och ställe i Philadelphia.

Malmgårds Bryggeri tog med glädje emot inbjudan till den årliga internationella ölfestivalen, som i år går av stapeln den 23-24 juni. Shelton Brothers, som redan sedan flera år importerar Malmgårds Huvila-öl till USA, är en av huvudarrangörerna av evenemanget. På festivalen får man både prova på Malmgårds traditionella Huvila-öl och en äkta, särskilt för festivalen bryggd Midsummer Night Sahti.

Midsommar sahtins skapare, ölmästare Markku Pulliainen är stolt över att få dela med sig av sina erfarenheter i USA. Han har bl.a. tilldelats både det finska sahtimästerskapet och världsmästerskapet i ölbryggande med enris.

– Flera exportförsök av sahti har gjorts genom åren. Även amerikanska och kanadensiska bryggerier har använt sig av finländska recept i sina försök att göra sahti. Denna gång har vi beslutat oss för att bjuda på äkta vara – men bryggd på plats i USA, säger Pulliainen.

Markku Pulliainen bryggde midsommar sahtin i ett bryggeri i Philadelphia i början juni i Dock Street Brewings lokaler (dockstreetbeer.com). Midsommar sahtin är delvis bryggd på importerade råvaror. Pulliainen tog både rågmalt och vanlig brödjäst från Finland. Därtill användes tysk ölmalt och färska amerikanska enkvistar som ingredienser. Philadelphiabryggarna Scott Morrison och Justin Quinlan lyckades övertyga en lokal botanisk trädgård att donera enkvistar. Ölmästarna fick tillstånd att klippa av de färska enkvistarna dagen före koket. Trots den lokala enens identiska latinska namn visade sig den lokala varianten dock ha vissa särskiljande egenskaper.
Humle används däremot inte i tillverkningen av sahti.

– Den amerikanska enen har en parfymartig arom som ledde till diskussion under bryggningsprocessen. Parfymen överlevde som tur inte koket. Slutresultatet blev så nära man kan komma till den sahti som kammade hem finländska mästerkapet år 2000, tillade Pulliainen.

Pulliainen uppskattade mycket sina amerikanska kollegers insatser. Det var ett samarbete mellan bryggare från början till slut.

– De var mycket intresserade av att lära sig allt som gick att lära sig om den finländska sahtin. Den importerade rågmalten var av särskilt intresse för dem. Sådana maltslag går det helt enkelt inte att få tag på i USA, kommenterar Pulliainen.

Finsk ölkultur i fokus

Sedan 2002 klassificeras den finländska sahtin som en Europas få officiella uröl. EU har även klassificerat den som en äkta s.k. APT-produkt och njuter därmed av ett officiellt skydd. Skyddet omfattar namnet, ingredienserna och tillverkningsprocessen. Tillverkningen av sahti är dock inte geografiskt begränsad till Finland, så länge de övriga tillverkningsvillkoren respekteras.

Tillverkningen av sahti och dess tillhörande traditioner har väckt intresse i såväl Europa som Nordamerika. Sahti tillverkas i ett flertal länder. Man blir dock tvungen att göra kompromisser i både tillverkningsprocessen och i råvarorna.

Malmgårds Bryggeri och Media Cerevisia har fått stöd av Jord- och skogsbruksministeriet för att genomföra sahtiprojektet. Projektets mål är att främja det internationella medvetandet om finländska öltillverkningstraditioner och klarlägga sahtins roll inom det inhemska mat- och dryckesarvet.

– Genom att presentera sahti utomlands kan vi stärka dess anseende och uppskattning bland uröl. Samtidigt får vi tillfälle att bjuda på smaken av rena ingredienser, lokal matkultur och finländsk bryggeriexpertis. Sahtin har en säregen roll med dess traditioner, säger Heikki Kähkönen från Media Cerevisia Oy.

En internationell ölfestival

Över 70 hantverksbryggerier från Nordamerika, Europa, Nya Zeeland och Japan har samlats i Worcester, nära Boston, för att fira midsommar och ställa ut sina produkter. Festivalen kallas helt enkelt The Festival (www.the-festival.us). Organisatorerna Shelton Brothers och 12% Imports bjuder på over 300 ölsorter och ciderslag. Trots att Malmgårds Huvila-öl finns till salu t.o.m. på Hawaii, är det första gången som bryggeriet är aktiv deltagare i en dylik festival utanför Europa. Malmgård representeras av huvila-ölen E.S.B, X-Porter, Arctic Circle Ale, Pale Ale samt Midsummer Night Sahti. Malmgårds bryggmästare Tuomas Markkula och ölmästare Markku Pulliainen är även på plats för att presentera bryggeriets öl.

Gå tillbaka.